PARTNER VAN GROTE WAARDE TIJDENS BEVALLING

Dat een vrouw de belangrijkste en zwaarste taak heeft tijdens de bevalling mag duidelijk zijn. Maar wie altijd dacht dat de partner nutteloos is, heeft het mis. Uit recent onderzoek van het Reinier de Graaf Ziekenhuis en informatieplatform 24Baby.nl blijkt dat de aanwezigheid van de partner tijdens de bevalling goud waard is en van grote invloed is op hoe een vrouw haar bevalling ervaart. De steun van de partner wordt door maar liefst 56 procent van de ondervraagden die in het ziekenhuis is bevallen namelijk bekroond met een dikke tien. Het onderzoek is uitgevoerd onder 3.508 respondenten. Dat meldt 24Baby.nl.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen in 97 procent van de gevallen op de steun van hun partner kunnen rekenen als ze gaan bevallen, zowel thuis als in het ziekenhuis. De overige rapportcijfers zijn ook erg positief. Ruim 87 procent van de respondenten beoordeelt de partner tijdens de bevalling met een 8 of hoger. Partners worden vooral geroemd door hun steun tijdens de weeën en dat ze op de juiste momenten meegaand waren met de wensen van hun vrouw.

PARTNER VAN GROTE WAARDE

Bij partners bestaat vaak het beeld dat ze tijdens een bevalling totaal niet van waarde kunnen zijn. Wordt er enthousiast mee gepuft, dan moet het juist stil zijn en goedbedoeld advies wordt ook niet altijd op prijs gesteld. Daar denkt de vrouw echter anders over. Een partner kan de pijn niet overnemen, maar wel verlichten, blijkt uit de reacties van het onderzoek.

Partners zijn daarnaast een belangrijke factor in het behouden van de rust en het bewaken van de controle, zoals wanneer de verloskundige gebeld moet worden en wat de wensen van de vrouw zijn als zij die zelf niet kan communiceren.

TIPS VOOR DE PARTNER

Voor partners die hun vrouw binnenkort gaan ondersteunen tijdens de bevalling hebben de respondenten van het onderzoek nog een aantal tips. Matthijs Aantjes, mede-oprichter van 24Baby: “De tip die we het meest hebben teruggelezen is: ga als partner mee met bevallingscursussen en lees je goed in over hoe een bevalling verloopt. Alleen zo kan je inspringen wanneer het nodig is en je vrouw goed ondersteunen. Zo kun je écht een team zijn.”

Door: Redactie Nationale Zorggids

Geplaatst in Geen categorie.