Wil van Tol

Na de Sociale Academie werkte ik in een buurthuis, een gezinsvervangend huis en in het wijkopbouwwerk. Ik vond het een uitdaging om creatieve en sociale activiteiten te ontwikkelen voor kinderen, jongeren en volwassenen. Hen zo te laten ontdekken hoe ze hun leven zinvoller en betekenisvoller konden maken.

In 1990 kwam ik – letterlijk – in aanraking met de haptonomie. Ik ontdekte een nieuwe taal, de taal van het gevoel. De rijkdom en subtiliteit van ons gevoel en de mogelijkheden die het ons geeft om ons uit te drukken, vervult mij nog altijd met grote verwondering. Via diverse opleidingen* aan de Academie voor Haptonomie in Doorn werd ik haptotherapeut. Inmiddels heb ik twintig jaar ervaring in het vak.

Nog steeds werk ik graag met mensen van alle leeftijden. In elke volwassene zijn de ervaringen van baby, kind en jongere verankerd. Iedereen beschikt over een gevoelsmatige eigen-wijsheid. Door die eigen-wijsheid heeft de mens een aangeboren gevoel voor goede ervaringen en minder goede ervaringen.

Zien hoe mensen deze eigen-wijsheid terugvinden en daaraan trouw blijven, is elke keer weer boeiend en levert zeker een grote bijdrage aan een succesvolle begeleiding.

Scholing en specialisaties
Ik heb de afgelopen jaren regelmatig nascholingen gevolgd.

 • Specialisatie Haptonomie en stem (2001)
 • Specialisatie Kinderhaptotherapie (2002-2003)
 • Leefstijltrainig voor haptotherapeuten bij het Landelijk Trainings Centrum van Achmea in Dalfsen
 • Haptotherapeutische relatietherapie (2004 – 2006)
 • Studie Netwerk Haptotherapie (2008 – heden)
 • CIRDH Centre international de recherche et développement de l’haptonomie Frankrijk ,
 • Colloqium ontwikkelingen in de haptonomie (2008, 2009, 2010, 2013, 2014)
 • Medische Basis kennis (2011)
 • Nascholing psychopathologie (2013)
 • Medische Basiskennis (2016)
 • Masterclass met Ted Troost, Willem Pollman en Eric Elbers (2017)

Samenwerking in de Praktijk

Sinds 2006 ben ik verbonden aan de Academie voor Haptonomie in Doorn. Cursisten van de haptotherapieopleiding kunnen leertherapie volgen en ik bied cursisten de kans om een meeloop-stage te volgen. Dat betekent dat er soms een cursist meekijkt met een sessie, maar er wordt altijd ruim van tevoren toestemming voor gevraagd.

In mijn praktijk werk ik graag samen met andere kundige haptotherapeuten. Wij therapeuten zijn niet allemaal hetzelfde. Gelukkig niet! We hebben verschillende achtergronden en specialisaties. We hebben een eigen kijk op ons vak. Juist daardoor kunnen we elkaar inspireren en onze dienstverlening optimaliseren.

Hieronder stellen Frans van Nieuwmegen  en Birgitte Kooren zich zelf voor.

Frans van Nieuwmegen

De opleiding haptotherapie heb ik gevolgd aan de academie voor haptonomie te Doorn. 10 jaar heb ik met veel plezier als fysiotherapeut/haptonoom gewerkt binnen een kinderdagverblijf voor kinderen met een verstandelijke en of lichamelijke handicap. Na mijn studie fysiotherapie in 1977, heb ik aan de theaterschool te Amsterdam een docentenopleiding dans gevolgd en afgerond. De mens, in contact met zijn lichaam en expressief naar buiten, vormt een leidraad door mijn leven. Sinds januari 2000 werk ik in mijn praktijk haptotherapie te Warmond. Warmond is een klein dorp net buiten de stedelijke agglomeratie van Leiden. Vanaf april 2012 werk ik op maandag- en donderdagochtend in de praktijk aan de van Heutszstraat in Den Haag.

Frans Van Nieuwmegen is bereikbaar via 06 512 677 44.
Meer info over Frans vind je op: www.haptotherapie-warmond.nl

 

 

 

Birgitte Kooren,

Ik ben 54 jaar en werkzaam als coach, haptotherapeut en trainer. Ik ben 20 jaar werkzaam geweest in het bedrijfsleven in verschillende personeelsmanagement functies, als leidinggevende en als organisatie adviseur. Daarna werkte ik als leidinggevende in de gehandicaptenzorg. Een breed ervaringsgebied, aangevuld met een studie toegepaste psychologie, enige jaren Pabo onderwijs en een afgeronde opleiding haptotherapie. In mijn begeleiding ben ik altijd op zoek naar de eigenheid van mensen. Ik houd van humor en eenvoud, ben nieuwsgierig, schep rust en volg mijn intuïtie. Met deze “ingrediënten” werk ik als coach, haptotherapeut en trainer.

Mijn specialisme is jou te gidsen om jouw voelen en denken weer in balans te brengen. Het lichaam, zoals je het voelen kunt, het zich aan je toont en zoals het beweegt, zegt alles wat je weten moet. Maar, daar is je hoofd het meestal niet mee eens!  Ik leer je weer contact te maken met de behoeften en de signalen van je lichaam. Ken je ze? Luister je ernaar? Hoe stem je jouw handelen daar op af? En, wat levert dat jou op?

Birgitte Kooren is bereikbaar via 06 20530539

Meer informatie over Birgitte kan je vinden op http://birgittekooren.nl/82